Hei arvoisat lukijamme!

Tänään kirjoitan Teille yhdestä Peter Bergerin neljästä yhteiskunnallisen tietoisuuden näkökulmasta, unrespectability moftista. Suomensin itse tämän näkokulman epäkunnolliseksi näkökulmaksi. En osaa sanoa mikä on virallinen suomennus, mutta joku viisaampi minua korjatkoon. Berger jakaa kirjassaan Invitation to Sociology : A Humanistic perspective (1963) yhteiskunnallisin tietoisuuden määritelmää neljään näkokulmaan, jotka ovat kaikki esiteltyinä Hanna aikaisemmassa " Emme ole yksin. " postauksessa, joten en lähde muita näkökulmia enää tässä erikseen esittelemään.

Bergerin mukaan unrespectability motif näkökulma pyrkii ymmärtämään ihmisiä yli yhteiskunnallisten luokkarajojen. Hän jakaa tämän näkökulman kautta nyky - yhteiskunnan kahteen osaan, kunnioitettuun ( respectable sector. ) ja ei -  kunnioitettuun osaan ( unrespectable sector. ) .Kunnioitetulla osalla hän tarkoittaa keskiluokkaa, joka hallitsee yhteiskunnallista tietoisuutta. Ei - kunnioitettu osa taas käsittää kaiken keskiluokan ulkopuolella.

Olen huomannut, että omalla kohdallani tarvitsen aina teoreettisien asioiden käsittelyyn jonkin käytännön esimerkin, että saa avattua asian itselleni. Luin Peter Bergeriä käsittelevää optimasta löytyvää artikkelia ja unrespectability motif näkökulman kohdalla mieleeni nousi poliittisen vallan ikuinen kilpailu oikeiston ja vasemmiston välillä. Kärjistettynä oikeistopuolueet mielletään useasti ylemmän keskiluokan ja hyvätuloisten äänitorveksi, kun taas vastaavasti vasemmistopuolueet ovat pienituloisten ja vähäosaisten lipunkantajia. Enempää syventymättä unrespectability motif - näkökulmaan löytäisin oikeistopuolueet tuolta kunnioiteltu osalta ja vasemmistopuoleet ei - kunnioitetulta osalta. Mitenhän toimisi puoluekartalla " Bergeriläinen puolue " , joka lähtisi ajattelemaan asioita ihmisten luokkarajojen yli? Toisaalta taas meidän oma yhteiskuntammehan on nuo kärjistetyt leimat eri puolueille lyönyt ja niitä on vaikea muuttaa, vaikka kuinka Kokoomus mainostaisi olevansa pientenkin asialla ja SDP hyvätuloisten puolella. 

Voi olla, että olen tässä aivan hakoteillä ja sen takia suuntaankin maanantaina kirjastoon noutamaan itselleni ensimmäisessä kappaleessa mainitun kirjan, jotta pääsen syvemmälle tähän hyvin mielenkiintoiselta vaikuttavaan näkökulmaan.

Rattoisaa tai railakasta lauantai - iltaa kaikille,

Taneli