Tervehdys rakkaat lukijamme. Avaan pelin omalta osaltani käsittelemällä osaa eräästä Peter Bergerin haastattelusta. (http://www.religion-online.org/showarticle.asp?title=240 )
Haastattelussa käsitellään Ekonomista kulttuuria (Economic Culture).

Haastattelijan mukaan Ekonomisen kulttuurin keskeisessä teoksissa esitetään väitteitä joiden mukaan kapitalistinen kehitys on välttämätön edellytys demokratialle. Bergerin mukaan on totta, että maailmasta ei löydy demokratiaa, jossa ei vallitsisi kapitalismin aate tai markkinatalous. Toisaalta maailmasta löytyy kapitalistisia valtioita, jotka eivät ole demokraattisia. Maailmasta ei löydy demokraattista taloutta, jossa vallitsisi sosialistinen talousjärjestelmä. Bergerin mukaan tämä on vain empiirinen havainto ennemmin kuin filosofinen periaate. Bergerin mukaan sosialismilla on taipumus ajatua totalitaristiseksi, jolloin taloudellinen valta tähän lisättynä ajaa ihmiset ahtaalle. Bergerin mukaan näistä syistä voidaan esittää, että demokratia ja taloudellinen järjestelmä kulkevat käsi kädessä.
Eipä ole tullut aikasemmin ajateltua asiaa tältä kantilta tai oikeastaan miltään kantilta. Nopeasti mietittynä on todennäköistä, että sosialistinen talousjärjestelmä ei toimi yhdessä demokratian kanssa. Toisaalta taas kapitalismi yhdistettynä demokratiaan tuntuu vähän kummalliselta sekin. Kuka näistä tietää? Näköjään en minä ainakaan. Vielä.

Hyvää viikonloppuua kaikki tyynni.
Juho H