Juu, lähdekriitiikki ja kaikki, tiedän kyllä. Mutta mielestäni lohduttoman sateiseen sunnuntaihin ei sovi melkein mikään muu postaus paremmin kuin linkki Peter Berger- tumblriin. Oli innovatiivista selailla ja lukea, minkälaisia ajatuksia muut ihmiset ovat nostaneet esille. Vertaisten ajatukset Bergeristä ovat tietysti paljon helpommin lähestyttäviä kuin muiden tiedemiesten. Mielestäni tämä on myös sellainen seikka, joka teki Bergeristä erityisenmielenkiintoisen.   Hänen ajatuksensa kiinnostuksesta maailmaa ja todellisuutta kohti toteutuu mielestäni myös hänessä itsessään. Hän on esittänyt ajatuksensa niin ihmisläheisesti, että niistä on helppo kiinnostua. Teen loppuun muutamia lainauksia, asiat saattavat tulla toistona aiemmista postauksistamme, mutta kertaushan on opintojen äiti.  Olkoon tämä häpeällisen epäsopivan lähteen innoittama postaus viimeiseni tässä blogissa.

“People who feel no temptation before closed doors, who have no curiosity about human beings, who are content to admire scenery without wondering about the people who live in those houses on the other side of that river, should probably stay away from sociology.”
Peter L. Berger, “Invitation to Sociology”
 
Maailma on niin paljon enemmän kuin mitä me voimme käsittääkään. Yritetään siis muistaa nähdä yli omien näkökulmien, kuulla sanojen taakse, maistella hartaammin, nauttia tuoksuista ja eritoten tuntea enemmän. Ennen kuin voimme rehellisesti sanoa tuntevamme maailman, meidän täytyisi haluta/pystyä näkemään oman ikkunamme tarjoaman maiseman ylitse. Suureellinen vertauskuva, mutta ymmärtänette, mitä tarkoitan.

“Sociology is justified by the belief that it is better to be conscious than unconscious and that consciousness is a condition of freedom.”
Peter Berger

Peter Berger ei näytä allekirjoittavan lausahdusta “tieto lisää tuskaa”, tai sitten hän on ennemminkin sitä mieltä, että se tuska on vapauden arvoista. Assosioin tämän omassa mielessäni vahvasti aiempaan lainaukseen, sillä aktiivinen uteliaisuus ja asioiden penkominen asettaa yksilön myös alttiiksi sille kaikelle taakalle, jonka hän saattaa harteilleen innokkuudellaan saada. Monet kokevat, että asioiden on helpompaa vain antaa olla.
 
“Choices in life are rarely pure, but to understand the middle ground it is helpful to imagine the extremes.”
Peter Berger

Ihminen on osin rationaalinen, mutta harva pystyy tekemään päätöksiään täysin järkeilynpohjalta. Berger myöntää ihmisen inhimillisyyden tällä saralla, eikä lähde neuvomaan step by step- tyylisiä päätöksenteko neuvoja. Hän kannustaa kuitenkin ihmisiä haastamaan itseään ajattelemaan ja kritisoimaan vaihtoehtoja, jotta kokonaiskuva olisi helpompi käsittää.

Sateessakin on paljon hyvää,

XOXO
Hanna K

Sekavien ajatusten innoittaja http://www.tumblr.com/tagged/peter-berger