Peter Ludwig Berger (s. 17. maaliskuuta 1929 Wien, Itävalta) on  sosiologi ja luterilainen teologi, jonka ajatuksissa käsitellään muun muassa paljolti yksilön ja yhteiskunnan välistä suhdetta. Ihmisläheisessä suuntautumisessaan yhteiskuntaan hän pohtii tietoisuuden muotoja ja todellisuuden monia kerroksia. Vaikka todellisuuden eri kerrokset saattavat ensi lukemalta kuulostaa monimutkaisilta, täytyy muistaa, että näkemäämme todellisuutta tarkastelevat myös mielettömän monet muut silmäparit ja vieläpä täysin eri kulmista. Koskaan ei periaatteessa pysty katsomaan tilannetta 'ei kenenkään silmin', joten miten todellisuus pystyisikään näyttäytymään prikulleen samalaisena?

Yhteiskunnallisen tietoisuuden tuntomerkeiksi Berger luokittelee kyvyn tulkita todellisuutta eri ja joskus jopa kilpailevista näkökulmista.  Tämän kyvyn kehittäminen vaati kuitenkin halua ottaa selvää uusista, erilaisista sekä ehkä epävarmoistakin vaihtoehdoista (debunking motif). Näkökulmia olisi hyvä pystyä vertailemaan esimerkiksi yli eri luokkajärjestelmien (unrespectability motif) ja kulttuurirajojen (cosmopolitan motif). Ja kun vastauksia osataan etsiä eri paikoista, niiden monimuotoisuutta pitäisi vielä osata arvostaakin (relativization motif).

Bergerin ajatusmalli tuo siis vahvasti esiin ihmisen subjektiivisuuden. Tämä ei ole pelkästään merkittävä huomio yhteisöviestinnän teorioiden ja prosessien kehittymisen kannalta vaan toimii myös yksilölle hyvänä reality checkinä esimerkiksi ongelmatilanteita selviteltäessä. Älä siis heti sulje vastakkaisen mielipiteen edustajan suuta tai vaihtoehtoisesti omia korviasi, vaan kuuntele, pohdi ja tee päätöksesi vasta sitten. Todellisuus on harvoin niin yksinkertainen ja mustavalkoinen, kun mihin me helposti tyydymme.

Kuunnellaan ja haastetaan siis toisiamme ajattelemaan enemmän! Bergeriä lainaten: ”…mind is at home wherever there are other men who think.”

Hyvää yötä!
XOXO
Hanna