Peter Bergerin mukaan todellisuus on jaettu merkitysjärjestelmä. Mitä se tarkoittaa?

Sosiaalinen konstruktionismi tarkastelee sosiaalisen todellisuuden ja merkitysten rakentumista. Peter Berger avaa tätä merkittävimmässä julkaisussaan The Social Construction of Reality (1966), jonka hän kirjoitti yhdessä saksalaisen sosiologin Thomas Luckmannin kanssa.

Bergerin ja Luckmannin mukaan sosiaalinen todellisuus on ihmisen itse luoma merkitysjärjestelmä. Eli olemme itse rakentaneet (ja rakennamme?) omaa todellisuuttamme; luomme toisten ihmisten ja ryhmien välisessä vuorovaikutuksessa ikään kuin rooleja, joista tulee toistojen jälkeen tapoja ja käyttäytymismalleja, joita koko yhteiskunta lopulta noudattaa.

Pitääpä tutkia tätä asiaa lisää. Kuinka pitkästä ajasta puhutaan, jotta tavat ja käyttäytymismallit institutionalisoituvat? Mitä olette mieltä, rakentaako jokainen organisaatio tai yhteisö aina oman merkitysjärjestelmänsä?

PS Lisäksi seuraavaksi luen sosiaalista konstruktionismia arvostelleen ranskalainen fysiikan professori Alan Sokalin artikkelin, joka on täyttä siansaksaa.  Siis oikeasti. Hän ilmeisesti vain halusi kettuilla ja osoittaa, että mielistelemällä päätoimittajaa, matkimalla tarpeeksi muiden julkaisseiden kirjoittajien tekstejä ja vaikuttavalla otsikolla hän sai tekstinsä läpi. Merkitysjärjestelmän dekoodausta kenties? Ehkä niitä vastarannan kiiskejäkin tarvitaan;) http://www.museumofhoaxes.com/hoax/archive/permalink/the_sokal_hoax/

/Veera