Vaikka Bergerin ajatuksissa korostuu monilta osin asioiden laaja-alainen tarkastelu, toteaa hän myös totunnaistamisen olevan yksilölle hyödyksi. Totunnaistamisella tarkoitetaan toimintaa, joka saa vakiintuneen muodon ja näin ollen se voidaan toistaa vastakkaisuudessa uudelleen alhaisella suoritusenergialla.  Totunnaistaminen ei ole ainoastaan sosiaalinen prosessi, sillä myös autiolla saarella elävän erakon toiminta totunnaistuu. Totunnaistumisen hyöty näkyy valintamahdollisuuksien rajoittumisena. Vaikka kengännauhat saa solmuun monella tavalla, emme joka aamu jää pohtimaan ja kyseenalaistamaan eri solmujen mahdollisuuksia.

Totunnaistaminen edeltää instituutioitumista, joka onkin muissakin blogeissa puhututtanut. Instituutioitumisesta voidaan puhua silloin, kun eri toimijatyypit osallistuvat vastavuoroiseen totunnaistuneen toiminnan tyypittelyyn. Berger nimittää tätä tyypittelyä instituutioksi. Instituutiot eivät kuitenkaan muodostu kädenkäänteessä, vaan niitä rakennetaan yhteisen historian kuluessa. Hänen ajatustensa mukaan instituutioitumista voidaan havaita alkeismuodossaan jokaisessa sosiaalisessa tapahtumasarjassa.
Tyypityksiä muodostuu erittäin nopeasti, kun esimerkiksi kaksi toisilleen tuntematonta ihmistä laitetaan työskentelemään yhdessä. He seuraavat toistensa toimintaa ja tekevät tietysti omia johtopäätöksiään tekojen ja sanojen takana piilevistä motiiveista. Vuorovaikutuksen kuluessa nämä tyypittelyt muokkautuvat ja alkavat ilmetä käyttäytymiskaavoina, jolloin henkilöt alkavat selvästi omaksua eri rooleja, joiden mukaan toimia.

Yksilölle tärkein hyöty tyypittelyssä on oman ja muiden toiminnan ennakointi. Ennustamisen mahdollisuus vähentää yksilön psyykkistä jännitettä, mikä puolestaan säästää aikaa ja vaivaa. Rutiinitaustan muodostuminen helpottaa työnjakoa, uudistusten kehittelyä sekä mahdollistaa toiminnan, joka vaatii korkeaa tarkkaavaisuustasoa. Näin ollen esimerkiksi yrityksissäkin on mahdollista saada suurempi hyöty työntekijöistä irti, kun he tuntevat toisensa ja roolitukset ovat selvillä.

Toivottavasti tämä blogiteksti ei jäänyt liian irralliseksi. Ajattelin vain hieman avata totunnaistamisen ja instituutioitumisen käsitteitä.

Nyt äkkiä lauantai-illan viettoon!

XOXO
Hanna K

Lähde: Peter L Berger,  Thomas Luckmann: Todellisuuden sosiaalinen rakentuminen