Ystäväni vinkkaamana ajauduin http://www.tavallisia.fi/ sivustolle. Kyseinen sivusto käsittelee nuorten syrjäytymistä nyky-yhteiskunnassa ja pyrkii löytämään lääkkeitä tähän huolestuttavaan ilmiöön. Meidän yhteiskunnassammehan syrjäytyy parhaillaan arviolta n. 50 000 nuorta ja määrä on kasvussa.
 
Peter Bergerin unrespectability motif  näkökulman kautta aloin miettimään nuorten syrjäytymistä yhteiskunnassamme. Berger jakaa Unrespectability motif näkökulman kahteen sektoriin, kunnioitettuun ja ei-kunnioitettuun sektoriin. Voisimme ajatella, että kunnioitettu sektori nykynuorison ajatuksissa tai ainakin yhteiskunnan rakennelmissa sisältää opiskelevat ja töitä tekevät nuoret ihmiset. Ei - kunnioitetttun sektoriin luetaan taas juuri syrjäytyneet ja opiskelumaailmasta sekä työelämästä vieraantuneet nuoret. 
 
Miten pystyisimme tavoittamaan nämä ei - kunnioitetun sektorin nuoret? Lainaan tähän kohti Bergeriä " Here also we find a fascination with every possible world in which human beings live and make a living, not only with the worlds of respectable occupations, but with those of the taxi driver, the apartment - house janitor, the professional boxer or the jazz musician. " ( Invitation to Sosiology - A Humanistic perspective, 1981 ) 
Mielestäni lähestyttäessä näitä ei - kunnioitetun sektorin nuoria meidän on hetkeksi pyrittävä asettumaan jokaisen heidän roolinsa ja pyrittävä miettimään lähestymistapaamme heidän kauttaan. Läpi linjan Berger myöskin painottaa puhutun kielen roolia viestinnässä. Syrjäytyneiden nuorien tavoittamisessa keskustelut ja " inhimillisin ilmapiirin" luominen ovat ehdottoman tärkeitä. Lainasin inhimillisen ilmapiirin käsitteen kuopiolaisen nuorisotyöntekijän Kari HIlpisen puheesta.  Hänen puheensa löytyy linkistä ja www.tavallisia.fi - sivustolta.
Suosittelen lämpimästi jokaista katsomaan tämän puheen ja keskittymään erityisesti kysymykseen “ Seuraammeko me todella niitä ympärillä olevia ihmisiä ja tunnetiloja? “ ( Kari Hilpinen puheessaan 7.9.12 Jakomäen koululla. ) Mielestäni ympäristön seuraaminen ja havainnollistaminen on tärkeä taitoa jokaiselle viestinnän ammattilaiseksi pyrkivälle.
 
Seuraavan kerran, kun näen kadulla syrjäytyneen tai hieman hakoteillä olevan nuoren, otan hetken ja yritän hahmottaa mailman menoa hänen näkökulmastaan, ennen kuin lähden arvostelemaan. Otan jopa katsekontaktin ja hymyilen, enkä katso arvostelevasti. Kysyn ehkäpä illalla ravintolan tupakkapaikalla tältä nuorelta, että “ miten menee? “. En ole ennen näin tehnyt, mut miksi? Nämähän ovat kuitenkin vain “ tavallisia asioita. “ tai ainakin niiden pitäisi olla. Mitenköhän monelle meille ne ovat tavallisia asioita ilman lainausmerkkejä?

Yritetään poistaa ne lainausmerkit,

Taneli 

Lähteet: Peter Berger, Invitation to Sosiology - A Humanistic perspective, 1981. , www.tavallisia.fi, Kari Hilpisen puhe 7.9.12 Jakomäen koululla ( ) .