Hei vaan kaikki lukijat!
Mulla on niin kova into päällä, että aion tehä sunnuntaihin mennessä, tämä mukaanlukien, 3 (KOLME) kirjoitusta! Mä pääsen jakamaan ajatuksi, te pääsette lukemaan niitä! Kaikki voittaa! 

Tutustuin tänään hieman Bergerin uudempaan tuotantoon. Berger on tunnettu myös uskontososiologiastaan, joten halusin tutustua myös siihen. Berger käsittelee uskonnon roolia (niin hyvässä kuin pahassa) yhteiskunnallisessa kehityksessä kirjassaan: The hidden form of capital : spiritual influences in societal progress ( Berger, Peter & Redding, Gordon 2010).  Berger on pyrkinyt vastaamaan kysymykseen, miten uskonto tukee tai muutoin vaikuttaa yhteiskunnan hyvinvointiin? 
Berger puhuu käsitteestä hengellinen pääoma (spiritual capital),  joka voidaan johtaa uskonnosta ja,  jota pystytään hyödyntämään taloudellisessa ja poliittisessa kehityksessä.
Berger nostaa esille viisi erilaista ominaisuutta, joilla uskonnon vaikutuksia voidaan tarkkailla.

a)  Erityisten uskonnollisten instituutioiden hyväksyminen, kuten Sharia laki.

b) Taloudelliseen käyttäytymiseen  vaikuttavien arvojen ja asenteiden hyväksyminen, esimerkkinä protestanttinen etiikka.

c) Yhteisölllisten ajatusten  edistäminen,  jotka ideologisesti rajoittavat käyttäytymisestä. ns. luottamus suurempaan voimaan.

d) Rohkaisu yksilön itsenäisyyteen ja autonomiaan ja tämän vastakohta, rohkaisu fatalistiseen hyväksymiseen eli kohtalonuskoon.

e) Yhteiskunnallisen valtarakenteen legimitointi uskonnollisilla syillä, esimerkkinä, God bless America.

On mielenkiintoista, kuinka paljon uskonto on vaikuttanut ja edelleen vaikuttaa yhteiskuntaamme.. Mielenkiintoista on myös se, että uskonnollisiin asioihin on yhteiskunnan tutkimuksessa kiinnitetään niin vähän huomiota.  Bergerin mukaan hengellinen pääoma on osa sosiaalista pääomaa. Myös hengellinen pääoma omaksutaan, joko tiedostaen tai tiedostamatta. Se on siis iso osa arvomaailmaamme ja kehitystämme. Suomessa uskonto vaikuttaa enemmän taustalla,  kuin esimerkiksi islamistisessa valtiossa. Kuitenkin se on siellä ja sen merkitystä ei kannata unohtaa. Jokainenhan meistä uskoo johonkin, oli se sitten Apple in California tai sitten joku muu?

Syksyistä torstaita toivottaen

Juho